Luni seara, cand veneam de la facultate, a urcat in masina o doamna cu o carte in mana. Dansa s-a retras intr-un colt al masinii astfel incat sa nu deranjeze pe nimeni si a inceput sa citeasca. In acel moment, mai multi oameni din masina au inceput sa se holbeze, efectiv sa se holbeze la ea ca la o creatura ciudata sau pe cale de disparitie, pe fetele unora dintre ei citindu-se cu usurinta uimirea, amuzamentul sau chiar dispretul. Cativa “plozi“ au tinut chiar sa arate ca ei lupta impotriva cititului de la varste fragede si isi gasisera distractie in a se impinge unul pe altul inspre respectiva doamna sau a se face ca citesc pe langa ea, schimonosindu-si fetele si razand in hohote sau dandu-si ochii peste cap (probabil isi cautau creierul ... ). Dupa cateva observatii s-au potolit si s-au limitat la a se holba si a-si da ochii peste cap timp de inca o statie, pana cand au coborat.
Intr-o astfel de societate, in care cititorii sunt vazuti ca niste creaturi ciudate, pe cale de disparitie, anumite persoane vin cu o “idee salvatoare”: taxa pe cultura. Evident, cartile sunt la fel de periculoase si daunatoare ca si tigarile sau bauturile alcoolice prin urmare trebuie sa fie tratate la fel ca si acestea.
Desi este trist si deprimant, viata de zi cu zi dovedeste ca un om obisnuit, cu venituri medii, cu greu isi permite sa mearga la film, la teatru, la spectacol, la concert sau sa cumpere o carte. In ziua de azi, oamenii fac eforturi pentru a se bucura de un drept fundamental – dreptul la cultura. Din pacate, mergand pe acest drum, in curand cartile vor deveni un lux, iar analfabetismul si pirateria vor creste.
Legea timbrului cultural poate fi citita aici. Voi ce parere aveti de aceasta lege?
Eu sunt o creatură ciudată și sunt mândră de acest lucru. Mereu voi purta stindardul cărților cu mândrie oriunde mă vor purta pașii.
RăspundețiȘtergereBun venit in clubul creaturilor ciudate, cunoscuti si sub numele de cititori! :))
Ștergere