sâmbătă, 14 martie 2015

Cititorul - intre mit si realitate

Libraria Online Libris a lansat o provocare interesanta, o dezbatere pe tema numarului de cititori ai generatiei actuale. Astfel, ei ne indeamna sa raspundem la intrebarile: “Citim sau nu citim? Citesc sau nu citesc tinerii din ziua de azi?”

Pot spune ca eu am fost norocoasa. Am avut si am in continuare prieteni carora le place sa citeasca si cu care pot discuta despre carti, despre personaje, despre lumile prin care am pasit pagina de pagina, alaturi de cele mai dragi sau poate cele mai antipatice personaje.

Referitor la numarul cititorilor din generatia actuala, exemplele sunt usor de gasit, in functie de ceea ce vrei sa demonstrezi. Daca vrei sa arati faptul ca generatia actuala nu citeste nu trebuie sa te chinui prea tare, e suficient sa privesti in jur. Am intalnit persoane care sustineau cu mandrie ca singurele carti pe care le citesc sunt cele de joc sau persoane care sustineau ca cititul le cauzeaza cosmaruri. Am vazut persoane care privesc cu amuzament sau chiar dispret persoanele care indraznesc sa citeasca o carte in masina, in metrou sau tramvai. Probabil si cititorii le cauzeaza cosmaruri …

Daca incerci sa demonstrezi faptul ca generatia actuala citeste, s-ar putea sa ai putin mai mult de munca. Cititorii sunt in general persoane tacute, care nu ies in evidenta si nu simt nevoia sa strige in gura mare ca ei citesc. Chiar daca acest lucru este trist, in ziua de azi sunt promovate non-valorile, iar lucrurile cu adevarat importante sunt date la o parte, o stire despre noua iubita a cuiva fiind, de exemplu, mult mai importanta decat rezultatele impresionante obtinute de niste elevi sau studenti la olimpiada. Daca te uiti insa cu atentie, ii poti descoperi: in masina, indraznind sa citeasca in ciuda privirilor dispretuitoare pe care le primesc uneori, ii poti intalni la targuri de carte, la lansari sau alte evenimente literare, ii poti descoperi in mediul online, pe grupuri de Facebook sau bloguri despre carti. Ei exista, trebuie doar cautati cu atentie.

Generatia actuala e norocoasa. Are libertate deplina in privinta literaturii, poate citi carti in limba romana, in limba engleza sau in orice alta limba straina cunoscuta isi doresc, avand la dispozitie atat carti online, cat si pe hartie. Tehnologia a evoluat, iar acum ai posibilitatea de a avea o intreaga biblioteca cu tine, oricand, oriunde. Poti cumpara o carte noua in doar cateva minute din orice librarie online doresti, atat in format fizic, cat si in varianta ebook. Din pacate insa, pentru unii tineri, statusurile pline de greseli gramaticale sau stirile mondene sunt mult mai interesante. Vreau insa sa cred ca pentru fiecare mandru necititor care tipa si se bate cu pumnii in piept exista cel putin doi cititori tacuti, dar care sunt prea adanciti in povestea pe care o citesc pentru a da atentie manifestarilor persoanelor “alergice la lectura”.

Citeste generatia actuala mai mult decat in trecut? Cantitativ, probabil ca da. Calitativ, nu sunt atat de sigura.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu