miercuri, 16 octombrie 2013

Recenzie carte: "Jurnalele lui Stefan - Constrangerea" bazat pe romanele lui L.J.Smith si pe scenariul scris de Kevin Williamson si Julie Plec

“Constrangerea” este ultimul volum aparut pana acum din seria “Jurnalele lui Stefan” si prezinta lupta finala dintre cei doi frati Salvatore si vampirul Samuel. Plina de actiune, suspans si intorsaturi de situatie, acest volum te prinde inca de la primele pagini si te tine captiv pana la ultimele randuri, dezvaluindu-ti secretele vampirilor si nu numai.

La sfarsitul volumului precedent, “Azilul”, Samuel, cuprins de ura si durere pentru pierderea fratelui sau, l-a rapit pe Damon, jurand razbunare. Stefan, alaturi de Cora, trebuie sa-l salveze pe Damon, dupa care, impreuna, sa-l opreasca pe Samuel o data pentru totdeauna.

Dar planurile vampirului Samuel sunt mult mai intunecate decat credeau cei trei, iar daca acesta reuseste sa obtina ceea ce-si doreste, nici o fiinta nu o sa mai fie in siguranta, indiferent daca este om sau vampir.

Pentru a-l opri, cei doi frati si Cora isi dau seama ca au nevoie de ajutor din partea vrajitorilor. Dar intre acestia si vampiri domneste ura si neincrederea ...

Vor reusi vrajitorii si vampirii sa lucreze impreuna, fara a se trada reciproc? Si il vor putea ei opri pe Samuel inainte ca acesta sa-si puna planul in aplicare?

Spre surprinderea mea, in acest volum Stefan chiar nu m-a enervat, ceea ce este cu adevarat surprinzator. Exceptand un mic moment in care dorintele lui de a face pe eroul au distrus un plan bine pus la punct, Stefan a reusit sa nu ma calce pe nervi si a dovedit ca poate sa fie si inteligent si sa faca lucruri logice, nu doar sa actioneze fara sens.

Dintre personaje, foarte mult mi-a placut de Cora. Fata a dovedit calm si curaj si a facut lucruri de care nu o credeam capabila. Foarte mult mi-a placut si capacitatea ei de a-i intelege pe cei doi frati Salvatore chiar mai bine decat se inteleg ei insisi, la un moment dat, aceasta reusind sa-i descrie perfect.

Damon a fost in continuare vampirul meu preferat, aratand curaj, inteligenta, dar si impulsivitatea care il caracterizeaza.

Mi-a placut sa-i vad pe cei doi frati lucrand impreuna, intelegand probabil cat de bine se completeaza unul pe altul. La fel de interesanta a fost si alianta intre vampiri si vrajitori, cu toate suisurile si coborasurile ei.

Un personaj interesant mi s-a parut si vampirul Samuel, care a dovedit ca nu este doar un ticnit sadic si insetat de putere, ci un geniu malefic, capabil sa faca orice pentru a-si atinge scopul. Ce am apreciat la el a fost corectitudinea, ca sa o numesc  asa. Desi nu avea nici un motiv sa faca acest lucru, vampirul si-a tinut totusi, spre surprinderea mea, promisiunea facuta.

Un bonus al acestui volum a fost si povestea despre Elijah, care mi-a adus un zambet pe buze, dezvaluind o intamplare din viata Originalului. Avand in minte imaginea acestuia din serial, nu ma asteptam sa aflu ca ascunde si astfel de povesti. Pasajul referitor la Elijah m-a facut si mai curioasa cu privire la serialul “The Vampire Diaries: The Originals”, din care sper sa  aflu mai multe despre Klaus, Elijah, Rebekah si ceilalti Originali.

Daca atunci cand am inceput sa citesc aceasta serie am avut anumite indoieli legate de ea din cauza lui Stefan, acum, cand am terminat-o, pot spune ca a meritat sa risc si sa-i dau o sansa. “Jurnalele lui Stefan” este o serie care merita citita, in special de fanii serialului, dar cred ca orice fan al lumii din “Jurnalele Vampirilor” ar trebui sa ii dea o sansa. 

4 comentarii:

  1. Hm...pare interesanta , cred ca pana la urma ma voi lua cu mine la tranta si i voi da o sansa

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Sper sa incerci sa dai o sansa seriei, s-ar putea sa-ti placa, in special ultimele volume.

      Ștergere
  2. Mie mi-a placut seria asta tocmai din cauza faptului ca este scrisa din perspectiva lui Stefan, pentru ca este personajul meu preferat. Poate ca nu este el chiar perfect, dar de fiecare data a incercat sa dea tot ce are mai bun si sa ii ajute pe ceilalti, si lucrurile astea mi se par de apreciat. :D

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Ma bucur ca ti-a placut seria la fel de mult ca si mie. Ai dreptate, Stefan are si el calitatile lui, dar intr-un fel sau altul, atunci cand citesc "Jurnalele vampirilor" personajul reuseste doar sa ma enerveze si sa imi arate defectele lui.

      Ștergere