joi, 23 octombrie 2014

Recenzie carte: "Praxis" de Walter Jon Williams

Nu stiu cum de a trecut atat de mult timp de cand am cumparat romanul lui Walter Jon Williams de la un targ de carte si cum de nu l-am citit pana acum, dar ma bucur ca intr-un final am reusit sa fac acest lucru. “Praxis” este primul volum al seriei “Prabusirea imperiului groazei” si cea mai simpla modalitate de  a-l descrie este aceea de a spune ca el reprezinta doar linistea dinaintea furtunii.

Intr-un viitor indepartat rasa extraterestra shaa a reusit sa conduca cu o mana de fier Universul, impunand codul Praxis tuturor popoarelor subjugate. Stabilitatea Imperului  este insa zdruncinata in momentul in care extraterestrii shaa decid sa se sinucida unul cate unul, lasand astfel liber locul rasei conducatoare. Naxizii, prima rasa ingenuncheata  de catre shaa considera ca ei sunt singurii capabili sa inteleaga adevarul Praxisului si decid sa devina noii conducatori. Complotul lor este descoperit insa de catre locotenentul Gareth Martinez, acesta fiind doar inceputul unei lupte nemiloase intre naxizi si alianta formata din celelalte rase.

Povestea din “Praxis” a fost interesanta si scrisa cu talent de catre autor. In acest prim volum este prezentata in detaliu societatea condusa de tiranicii shaa, dar si organizarea sociala a popoarelor, avand astfel ocazia de a citi atat despre personaje aflate pe pozitii sociale inalte, cat si despre cei aflati pe cele mai joase nivele. Mi-a placut atentia la detalii acordata de autor diverselor rase extraterestre, fiecare fiind unica in felul ei. Modul de comunicare al naxizilor mi s-a parut interesant si original, acesta oferindu-le un avantaj in fata celorlalte popoare.

Capitolele mele preferate au fost cele despre trecutul Carolinei Sylla (sau mai bine spus Gretel), aceasta fiind un personaj complex si captivant. Caroline este o femeie inteligenta si hotarata, un pilot talentat si cu un potential urias. Am adorat sarcasmul ei, unele dintre reactiile acesteia facandu-ma sa rad de mai multe ori in timpul lecturii. Posibila relatie romantica dintre ea si Gareth mi s-a parut nerealista si sper ca cei doi sa nu formeze un cuplu in volumele urmatoare deoarece acesta ar fi mai mult decat neverosimil.

Finalul romanului a  fost bine construit si promite o continuare plina de lupte sangeroase pentru controlul asupra intregului Univers, prin urmare, in asteptarea urmatorului volum al seriei va recomand sa cititi “Praxis” si sa nu va lasati descurajati de primele capitole ale acestuia, chiar daca par usor plictisitoare si neinteresante.

2 comentarii:

  1. Din câte mi se pare, tu chiar te-ai dat pe literatura SF :))

    Dar așa cum am precizat, nu știu ce să zic despre ea pentru că aproape toate volumele sunt distopice și peste tot lumea așa cum o știm noi se schimbă radical. Personal mi se pare puțin stranii ideile autorilor despre cum va fi Terra, respectiv Universul peste câteva decenii.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Eu citeam de mult timp literatura SF, dar pur si simplu s-a intamplat sa nu prea citesc astfel de romane de cand am deschis blog-ul :-?? Cand ai timp, ai putea incerca sa mai dai o sansa literaturii SF si sa incerci sa citesti macar un roman al lui Asimov ^^

      Ștergere