duminică, 5 martie 2017

Literatura de ieri VS Literatura de azi

Targul Cartii incearca sa gaseasca raspunsul la unul din subiectele cel mai des dezbatute de catre cititori, “Literatura de ieri vs Literatura de azi”, provocandu-ne sa raspundem la cateva intrebari.

Sunt cartile de ieri mai valoroase decat cele de astazi?
Intodeauna am fost de parere ca valoarea unei carti sta in sufletul cititorului. O carte poate sa fie valoroasa din multe puncte de vedere: financiar, stilistic, sentimental, etc. Pentru fiecare criteriu de stabilire a valorii unei carti exista exemple atat printre cartile clasice, cat si printre cele scrise de autori contemporani, prin urmare nu pot oferi un raspuns la modul general.

Se scria mai bine pe vremuri?
Din punct de vedere stilistic, cu siguranta da. Exista o multime de carti de critica literara care analizeaza eleganta si elementele stilistice utilizate de scriitorii clasici in operele lor, elemente care cu greu mai pot fi gasite in cartile de astazi. Pe de alta parte, in ziua de astazi aceste elemente nici nu si-ar mai gasi cu usurinta locul in romanele autorilor contemporani. Exceptand cartile a caror actiune are loc in trecut sau carti ale caror personaje apartin altor vremuri, exprimarea din lecturile clasice ar da, din punctul meu de vedere, o nota de falsitate intregii povesti, facand lectura obositoare.

Marii scriitori de ieri sunt mai prejos decat marii scriitori de astazi?
Din puncul meu de vedere, marii scriitori de ieri nu ar trebui comparati cu cei de astazi, la fel cum cei de astazi nu ar trebui comparati cu cei de maine, fiecare dintre ei avand importanta lui in istoria literaturii.

Timpul este cel ce da valoare cartilor?
Personal, consider ca valoarea cartilor este data de cititor. Desigur, timpul are si el o mare importanta, existand adesea posibilitatea ca o persoana sa considere o carte o adevarata capodopera la o anumita varsta, iar mai tarziu sa-si dea seama ca aceasta nu are aceeasi valoare. De asemenea exista carti care pot avea o valoare sentimentala sau o importanta deosebita pentru o persoana, un grup de persoane sau chiar o generatie intrega, dar pentru alte persoane, acestea sa reprezinte doar “o alta carte din biblioteca”. Valoarea unei carti este un element extrem de subiectiv, iar eu, personal, sunt sigura ca fiecare carte isi are cititorul ei, care o va citi si o va recunoaste la adevarata ei valoare.

Randurile scrise in urma cu decenii sunt mai valoroase decat cele scrise recent?
Din anumite puncte de vedere, da. Atunci cand o persoana nu se mai afla printre noi, fiecare rand scris de aceasta ii ajuta pe cei care nu au avut posibilitatea de a cunoaste persoana respectiva sa o descopere si sa o inteleaga mai bine.

Pot fi comparati scriitorii de astazi cu cei de ieri?
Nu cred ca ar trebui sa comparam scriitorii de ieri cu cei de astazi, ci doar sa-i apreciem pentru faptul ca, prin scrierile lor, ne ofera noua, cititorilor, posibilitatea de a evada din realitate si de a ne pierde in alte lumi.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu