vineri, 25 octombrie 2013

Recenzie carte: "Duios demonicul Dexter" de Jeff Lindsay

Ideea politistului care ucide criminali a mai fost folosita pana acum atat in literatura, cat si in universul cinematografic, prin urmare ideea in sine nu aduce  ceva nou, dar modul in care Jeff Lindsay o prezinta demonstreaza atat originalitate, cat si talent, oferind cititorului o lectura unica.

Autorul ne pune in pielea lui Dexter, un criminal in slujba legii. In timpul zilei acesta lucreaza la Departamentul de Politie din Miami, iar in timpul noptii devine un ucigas cu sange rece, ale carui victime sunt reprezentate de criminali, pedofili si alte scursuri ale societatii.

Dexter se poate mandri cu un “stil de lucru” unic, cel putin pana cand un nou criminal isi face aparitia in oras. Cum nou sositul ii imita cu mult talent munca, Dexter porneste pe urmele acestuia. Dar ce reprezinta acesta pentru Dexter: un criminal care trebuie adus in fata legii sau un potential “partener de joaca” ?

Dupa ce am terminat volumul “Duios demonicul Dexter” m-am gandit daca il pot introduce pe Dexter intr-o anumite categorie, daca pot zice ca este un personaj bun sau rau, dar nu am reusit acest lucru. Dexter nu este un personaj pozitiv, care ucide pentru a face bine. El ucide pentru a trai, simtind nevoia de a face acest lucru. Dar faptul ca omoara il face o persoana rea? Sau faptul ca alege sa omoare criminali il face o persoana buna? Oricare ar fi raspunsul, Dexter este un personaj pe care nu poti sa-l urasti. Au fost cateva momente in care l-am detestat pe Dexter, dar acum, cand am inchis cartea, nu pot spune ca l-am urat sau ca il pot cataloga drept un personaj psihopat, caruia ar trebui sa-i oferi un loc pe un scaun electric.

Dexter este nu doar extrem de inteligent, ci si foarte amuzant, replicile lui sarcastice si gandurile ironice pe care le are aducandu-ti zambetul pe buze in timpul lecturii. In plus, analizele psihologice pe care le face atat asupra celor din jurul sau, cat si asupra lui, dar si analogia pe care acesta o face cu masina si Calatorul Intunecat dovedesc ca in cazul in care Dexter ar renunta la locul de munca din cadrul Departamentului de Politie ar putea lucra oricand ca si psiholog sau psihiatru.

Un personaj care mie mi-a atras atentia desi a stat in umbra in acest volum a fost sergentul Doakes, despre care tind sa cred ca o sa aiba un rol important in urmatoarele volume. Acest personaj a aparut doar de doua sau trei ori, pentru scurt timp, dar a reusit sa fie atat de intrigant incat sa imi ramana in minte.

Un rol important a fost jucat si de sora vitrega a lui Dexter, Deborah. Desi in unele momente mi se parea mult prea obsedata de locul de munca si de functia ei, iar in altele mi se parea prostuta, Deborah reusea cumva sa faca in cele din urma un lucru care sa demonstreze contrariul. Totusi, in unele momente imi dadea impresia ca ea este o marioneta, iar Dexter papusarul implorat de marioneta sa o controleze.

Imbinand romanele politiste cu cele psihologice, provocand cititorul sa vada actiunea prin ochii unui criminal inteligent si ironic, “Duios demonicul Dexter” este un roman care merita citit.

8 comentarii:

  1. Mi se pare genial, trebuie sa imi achizitionez si eu niste carti cu dexter, iar asta pare potrivita

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. "Duios demonicul Dexter" este primul volum al seriei, dar nu stiu daca il vei mai gasi la noi in limba romana. Am vazut totusi ca Libris are seria Dexter in limba engleza.

      Ștergere
    2. Da, limbuta la care mai trebuie sa lucrez,putin, mai mult ....

      Ștergere
  2. Nu stiam ca exista si carti cu Dexter, eu auzisem doar de serial si intotdeauna am avut o reticenta in a-l urmari tocmai pentru ca era vorba despre un criminal care ucide criminali, si ideea naste multe controverse. Dar poate o carte ar fi ceva putin mai aproape de sufletul meu decat un serial, asa ca am sa arunc un ochi prin librarii si pe net dupa roman :D

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. da..tacerea mieilor, dragonul rosu si mai e una dar nu retin

      Ștergere
    2. Daca reusesti sa gasesti romanul ar trebui sa-i dai o sansa, s-ar putea sa-ti placa.

      Ștergere
  3. In cele din urma cate volume cu Dexter sunt?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Daca nu ma insel, in afara sunt 7 volume. La noi a aparut acum cativa ani primul volum (Duios demonicul Dexter), dupa care seria nu a mai fost continuata. Eu cel putin, nu am mai gasit in librarii nici macar primul volum in limba romana, dar este posibil sa se mai gaseasca pe anumite site-uri.

      Ștergere