marți, 5 noiembrie 2013

Recenzie carte: "Fortareata digitala" de Dan Brown

Inca de la primele romane scrise de Dan Brown pe care le-am citit, acesta a ajuns unul dintre autorii mei preferati, cartile lui fiind unele dintre acele romane pe care pur si simplu nu le poti lasa din mana. Datorita subiectului abordat, dintre toate romanele lui Dan Brown preferatul meu este “Fortareata digitala”, un roman ce reuseste sa te tina cu sufletul la gura pe tot parcursul lecturii.
Agentia americana NSA (National Security Agency) detine in secret una dintre cele mai spectaculoase masinarii, TRANSLTR, un supercomputer capabil sa decripteze orice cod. Modul de functionare al acestuia este pe cat de simplu, pe atat de eficient, TRANSLTR folosind pentru spargerea codurilor nimic altceva decat “forta bruta”. Dar cand supercomputerul intalneste ceva ce nu se credea ca este posibil, un cod imposibil de descifrat, Susan Flatcher, “copilul de aur” al departamentului Crypto din cadrul NSA, este chemata in ajutor.
In scurt timp Susan se trezeste concurand intr-o cursa contracronometru impotriva unui virus, miza fiind mult mai mare decat si-a imaginat, in caz de nereusita pagubele fiind imposibil de reparat.
Prinsa in mijlocul unei panze de secrete si conspiratii, o sa poata Susan sa opreasca iminentul dezastru si in acelasi timp sa ramana in viata, atat ea, cat si persoana iubita, David Becker?
Am citit romanul pe nerasuflate, Dan Brown combinand cu mult talent actiunea si suspansul, reusind totodata sa construiasca o retea uriasa de secrete si conspiratii in care nu doar personajele, ci si cititorii aveau sa cada. Pe langa detaliile prezentate, mi-au atras atentia si m-au incantat in mod deosebit si codurile prezentate, toate dovedind ingeniozitate si talent. Autorul reuseste sa prezinte actiunea astfel incat, la un moment dat cititorul ajunge sa incerce sa descifreze codurile alaturi de Susan si echipa Crypto, resimtind astfel presiunea pe care o simt si personajele. In plus, toate intorsaturile de situatie care au avut loc au adus un plus lecturii, dovedind ca nimic nu este ceea ce pare a fi. In mod deosebit mi-a placut epilogul romanului, care, prin cateva paragrafe, reusea sa demonstreze ca uneori viata iti poate juca cele mai neasteptate si dure feste, adesea chiar fara sa-ti dai seama de acest lucru.
Singurul lucru care m-a deranjat putin la acest roman este norocul chior pe care il avea David Becker in misiunea lui. In timpul cautarii indicile pareau sa cada pur si simplu in fata acestuia, iar persoanele pe care le cauta ajungeau sa se loveasca practic de el. Mi-ar fi placut ca pe parcursul cautarii lui sa se evidentieze mai mult inteligenta si capacitatea acestuia de a face deductii logice decat norocul de a te afla in locul potrivit, la momentul potrivit. Totusi, la finalul romanului acesta si-a demonstrat inteligenta, fapt ce m-a facut sa trec cu vederea cateva intamplari din timpul cautarii.
“Fortareata digitala” este un roman ce merita citit cu atentie si savurat, acesta aducand in discutie si un subiect controversat: dreptul la intimitate in ceea ce priveste corespondenta. Acesta provoaca cititorul sa vada lucrurile si prin ochii agentiilor secrete si incerca sa prezinte atat latura pozitiva, cat si pe cea negativa in ceea ce priveste securitatea informatiilor si dreptul la intimitate sau, mai bine zis, incalcarea acestuia. Intr-o lume in care nimic nu mai este privat, romanul lasa in urma sa o intrebare: “Quis custodiet ipsos custodes?” (“Cine ii pazeste pe paznici?”)

6 comentarii:

  1. Tot vreau sa-mi iau si eu cartea asta, pentru ca mi-a placut Codul lui Da Vinci si as vrea sa mai citesc Brown, iar titlu acestui roman mi se pare foarte interesant. Insa o tot mutam inspre coada listei, dar acum vad ca e cazul sa-mi reorganizez prioritatile :))

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Cand ai timp, da-i o sansa romanului, sunt sigura ca o sa-ti placa. In plus, daca vrei sa citesti si alte carti scrise de Dan Brown, iti recomand si Conspiratia.

      Ștergere
  2. dan e un geniu pe care eu il iubesc, trebuie sa imi achizitionez si eu niste bunatati de la el, cat mai curand posibil

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Dan Brown este cu siguranta un autor talentat si sper ca si viitoarele romane pe care acesta o sa le publice (cel putin pot sa sper ca o sa mai publice cateva romane) sa fie la fel de bune ca si acesta.

      Ștergere
  3. Nu pot sa cred cat de diferite pot fi punctele noastre de vedere cand vine vorba de aceeasi carte pe care am considerat-o amandoua la fel de buna. Sunt de-a dreptul surprinsa ca nu am observat detaliile pe care tu le-ai evidentiat in recenzia ta. Ma faci sa ma vreau sa mai arunc un ochi in carte.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Ma bucur ca ti-a placut cartea, pentru mine "Fortaretea digitala" a fost si probabil o sa fie mereu romanul preferat scris de Dan Brown. Sper sa citesti in curand si celelalte carti scrise de acesta, sunt curioasa ce parere ai despre ele.

      Ștergere