vineri, 17 octombrie 2014

Recenzie carte: "Flashforward" de Robert J. Sawyer

Imagineaza-ti pentru o clipa ca ai putea sa vezi viitorul, ca timp de aproape doua minute ai vedea prin ochii eului tau din viitor, pentru ca mai apoi sa te intorci in prezent si sa constanti ca nu ai fost singurul care a facut acest lucru? Ce ai face atunci?

In anul 2009 un grup de cercetatori de la CERN realizeaza un experiment stiintific ce are ca scop crearea busonului Higgs, cunoscut si ca “particula lui Dumnezeu”. Experimentul ia insa o intorsatura neasteptata si ii arunca pe toti locuitorii planetei cu 21 de ani in viitor, permitandu-le sa vada o frantura din ceea ce avea viata lor sa fie.

Reintorsi in prezent, oamenii nu sunt socati doar de ceea ce tocmai au vazut, dar si de cum arata prezentul ce pare sa se fi transformat intr-un cosmar din cauza accidentelor si mortilor ce au avut loc in cele 2 minute. 

In timp ce unii oameni au vazut ca vor avea o viata fericita, plina de reusite, altii au vazut cum ceea ce parea iubirea adevarata si eterna a durat defapt mai putin de 21 de ani sau ca nu vor reusi sa aiba niciodata cariera dorita. Alti oameni in schimb, printre care si Theo Procopides, unul dintre conducatorii experimentului de la CERN, au alt tip de viziuni – un abis negru. Cu alte cuvinte, ei nu au vazut nimic din viitor pentru ca peste 21 de ani vor fi morti. In timp ce unele persoane sunt convinse de faptul ca viitorul nu poate fi modificat, altele sunt convinse ca ceea ce au vazut este doar un viitor posibil, dar care poate fi modificat de decizile luate in prezent. Theo, impreuna cu prietenul si colegul sau, Lloyd Simcoe si logodnica acestuia, Michiko Komura incearca sa inteleaga fenomenul si sa determine posibilitatea sau imposibilitatea modificarii viitorului.

Povestea reuseste sa imbine mai multe fire narative si sa prezinte cu veridicitate reactiile personajelor in urma fenomenului Flashforward. In timp ce Theo si Michiko aduc argumente in favoarea unui viitor posibil, ce poate fi schimbat de alegerile din prezent, Lloyd este convins de invariabilitatea acestuia si este convins ca viitorul vazut este singurul posibil.

Unul dintre personajele mele preferate a fost Michiko, aceasta reusind sa imbine viata personala cu viata profesionala, dar si sa treaca peste evenimentele dureroase de care a avut parte in timpul      Flashforward-ului. Relatia ei cu Lloyd a fost frumoasa si prezentata cu mult realism, dar cumva am avut in permanenta senzatia ca ea este singura care lupta sa mentina relatia, chiar si dupa viziunile pe care cei doi le-au avut.

Un alt personaj care mi-a placut a fost Theo, hotararea lui de a descoperi cine dorea sa-l ucida si de a-si impiedica propria moarte fiind prezentata cu mult talent de catre autor. M-am bucurat sa vad ca Theo este hotarat sa demonstreze ca viitorul se poate schimba si nu a cazut in depresie din cauza viziunilor.

Romanul “Flashforward” este bine construit, ofera raspunsuri la numeroase intrebari, dar lasa loc de interpretari si discutii pe tema viitorului si a liberului arbitru, permitand cititorului sa aleaga singur si sa-si construiasca propria parere. Recomand romanul tuturor, limbajul fiind accesibil si nu atat de specializat ca in alte carti ale autorului, cartea fiind o lectura interesanta ce se poate incadra cu usurinta in mai multe genuri literare.

Un comentariu:

  1. De foarte mult timp am vrut să îmi cumpăr această carte, însă până acum nu am citit nici o recenzie concretă care să mă lămurească exact cu ce se petrece în realitate în carte. Mulțumesc pentru lămuriri și sper ca în viitorul apropiat să am ocazia să o citesc.

    RăspundețiȘtergere