luni, 5 august 2013

Recenzie carte: "Divergent" de Veronica Roth



Daca ar trebui sa raspund, nu cred ca as putea sa spun ce anume m-a atras prima data la aceasta carte, atunci cand am vazut-o. Poate a fost coperta bine realizata. Sau poate titlul, care imi amintea de orele de fizica, cand studiam optica. Oricare ar fi fost motivul, nu regret ca am cumparat cartea, aceasta dovedindu-se a fi una din acele carti pe care dupa ce incepi sa le citesti nu le poti lasa din mana.


Romanul ne arunca in lumea distopica a lui Beatrice Prior, o fata in varsta de 16 ani care trebuie sa faca o alegere ce urmeaza sa o marcheze pentru tot restul vietii. Societatea in care traieste este impartita in cinci factiuni, fiecare dintre ele avand o virtute caracteristica: Abnegatia – altruismul, Candoarea – sinceritatea, Eruditia – inteligenta, Neinfricarea – curajul si Prietenia – pacifismul. La varsta de 16 ani fiecare tanar trebuie sa aleaga factiunea in care urmeaza sa-si petreaca restul vietii, trebuind sa decida daca raman alaturi de familia lor, in locul in care s-au nascut si au copilarit, sau aleg sa plece in alta factiune.


Desi s-a nascut in Abnegatie, Beatrice nu simte ca aceasta este factiunea in care ar trebui sa-si petreaca restul vietii, Neinfricarea parandu-i-se un loc mult mai potrivit ei. Inainte de alegerea propriu-zisa ea participa la un test care ar trebui sa o ajute sa afle factiunea in care se potriveste, dar acesta reuseste mai mult sa o zapaceasca, decat sa-i faca ordine in ganduri.  Astfel, Beatrice afla ca se potriveste in mai multe factiuni, fiind divergenta. In plus, fetei i se spune ca trebuie sa tina un astfel de lucru secret deoarece, in caz contrar, acesta i-ar putea aduce moartea.

Cu si mai multe intrebari decat avea inainte de test, Beatrice participa la Ceremonia de Alegere, unde decide locul in care doreste sa isi continue viata.

Dar oare Beatrice – acum Tris, a facut alegerea potrivita? Si oare o sa poata sa treaca de Initiere sau o sa ajunga sa traiasca in afara factiunilor? Mai mult de atat, poate sa afle ce inseamna cu adevarat divergenta fara sa-si piarda viata intre timp?

Lumea pe care Veronica Roth a creeat-o in “Divergent” este originala, iar acest lucru reuseste sa dea veridicitate intregii povesti. Tris nu este o fata perfecta. Dar tocmai acest lucru m-a facut sa o indragesc, desi au existat momente in care ma enerva modul in care actiona. Relatia dintre ea si Four este destul de previzibila, inca de la prima intalnire, dar modul in care evolueaza o face speciala. Desi finalul a fost putin fortat din punctul meu de vedere (ma refer la scena din sala calculatoarelor dintre Four si Tris ), a avut totusi farmecul lui.


In timp ce citeam "Divergent", nu am putut sa nu ma intreb oare ce as fi ales eu in locul lui Tris? Si inca nu am reusit sa-mi raspund la intrebare. Consider ca fiecare dintre noi are inauntrul lui toate cele cinci calitati, fiecare dintre ele intr-o anumita masura. Dar voi, ce credeti? Ati putea alege o anumita factiune?

10 comentarii:

  1. O recenzie frumos realizata, o carte ce am lacut-o la prima vedere datorita copertei atragatoare si a titlului ei. O carte ce pana la final m-a dezamagit, deoarece aveam eu anumite nelamuriri cu anumiti termeni,singurul motiv pentru care am citit aceasta carte este Christina.Sper sa citesc si volumul doi.Candva, care are o coperta geniala. Daca ar fi sa aleg o factiune ..hm probabil ca as alege sa fiu divergenta

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. In unele momente Christina era pur si simplu geniala :X Sper sa citesti cat mai curand si volumul doi, cred ca o sa-ti placa.

      Ștergere
    2. cred ca ma apuc de ea zilele acestea, am tot amanat sa o citesc, da am vazut recenzia ta si sunt putin curioasa

      Ștergere
  2. Mi-ar fi extrem de greu sa-mi aleg o factiune deoarece mi se pare ca fiecare pune prea mult accent pe o anume calitate si nu simt ca am in mine suficient din vreuna ca sa pot alege s-o valorific toata viata. Cea mai atractiva mi s-a parut Neinfricarea, din simplul motiv ca acolo esti fortat sa fii curajos daca vrei sa supravietuiesti si cred ca sub asemenea presiune, as reusi sa gases Curajul din mine. Totusi, ma bucur ca lumea noastra nu seamana cu cea imaginatat de Veronica Roth :))

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Exact asa ma gandeam si eu, pur si simplu nu ma vedeam capabila sa aleg o factiune si sa fiu 100% sigura ca doar ea ma reprezinta.

      Ștergere
    2. Probabil e intentionat facuta senzatia asta, pentru ca orice cititor sa se identifice mai usor cu Divergentii in general si cu Tris in particular :D

      Ștergere
  3. Divergent e genială! M-a ţinut în suspans cu fiecare capitol! Cu cat citeam mai mult, cu atat voiam sa stiu ce se va intampla cu Tris si prietenii ei.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Eu as fi vrut sa fiu Tris! Desi mi-ar fi fost greu sa aleg, la fel ca ei, as fi curioasa sa traiesc in lumea Neinfricatilor, sa incerc sa trec prin probele lor, sa-mi testez limitele.

      Ștergere
  4. Sincer? Am inceput cartea inainte sa inceapa vacanta, insa am uitat-o la Bucuresti cu tot cu suportul pe care o citeam (o am PDF si o citeam pe o antichitate de tableta) asa ca nu pot sa zic exact cat de mult imi place sau in ce factiune m-as incadra (am impresia ca multi ar zice la Abnegatie, dar ma indoiesc) asa ca... pana la urma toate factiunile fa un intreg, ceeace mi se pare adevarul. Adica nimeni nu poate fi una sau doua, ci toate la un loc, altfel nu ar avea cum sa fie om.

    Oricum imi place cum scrii si cum ai conceput si gandit blogul. Felicitari pentru initiativa (inca odata :)) )

    RăspundețiȘtergere