miercuri, 3 decembrie 2014

Recenzie carte: "Din intelepciunea lui Tyrion Lannister" de George R. R. Martin

Seria “Cantec de gheata si foc” de George R. R. Martin este una dintre preferatele mele, iar atunci cand am vazut ca cei de la editura Nemira au adus la noi “Din intelepciunea lui Tyrion Lannister” m-am bucurat foarte mult, Tyrion fiind unul dintre personajele mele preferate din serie.

“Din intelepciunea lui Tyrion Lannister” aduna in paginile sale unele dintre cele mai iubite, sarcastice si amuzante replici ale simpaticului pitic. Citatele sunt impartite pe mai multe “categorii” in functie de subiectul abordat, in carte fiind adunate parerile lui Tyrion “Despre cum e sa fii pitic”, “Despre puterea cuvintelor”, “Despre amor”, ”Despre valori de familie”, “Despre conditia umana”, “Despre muzica”, “Despre mancare si bautura”, “Despre regi”, “Despre realpolitik”, “Despre dragoni si alte mituri” si “Despre religie”, dar si despre “Arta razboiului”, “Arta de a-ti salva pielea” si “Arta de a minti”.

Citind citatele mi-am amintit majoritatea situatiilor in care Tyrion a spus acele replici, amuzandu-ma la fel de mult pe cat m-am amuzat si cand le-am citit prima data in cartile din seria “Cantec de gheata si foc”.

Mi-au placut foarte mult si caricaturile din carte, Jonty Clark dovedindu-si talentul prin realizarea acestor ilustratii.

Singurul lucru care m-a dezamagit putin a fost calitatea cartii din punct de vedere tipografic. Mi-ar fi placut ca cei de la editura Nemira sa fie putin mai atenti la modul de legare a paginilor deoarece acestea se dezlipesc foarte usor si exista riscul de a le pierde. Totusi, nu stiu sigur daca asa sunt toate exemplarele sau pur si simplu am avut eu ghinion, dar, din fericire, acest mic amanunt nu strica bucuria lecturii.

“Din intelepciunea lui Tyrion Lannister” este o carte mica si relaxanta, pe care o recomand in special fanilor “Cantec de gheata si foc”, acestia avand ocazia, la fel ca si mine, sa-si aminteasca momentele si situatiile in care Tyrion a spus acele replici. Totusi, ar putea incerca sa citeasca aceasta carte si cei care nu sunt familiarizati cu tinuturile din Westeros, replicile sarcastice ale lui Tyrion putand reprezenta exact imboldul necesar pentru a citi seria lui George R. R. Martin.  

4 comentarii:

  1. Nu am cartea (încă), dar am parcurs câteva pagini (plus că am văzut pozele share-uite de tine pe pagina de facebook) și chiar mi se pare extrem de simpatică. Și mă bucur că a apărut acum, aproape de sărbători, pare un cadou ideal :D

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Ai dreptate, cartea reprezinta cadoul de Craciun perfect pentru fanii "Cantec de gheata si foc" ^^

      Ștergere
  2. Am încercat de cel puțin 2 ori să mă apuc de seria „Cântec de Gheață și Foc”, dar de fiecare dată am renunțat pentru că o altă carte îmi fura atenția, însă cred că voi începe seria cu această carte deoarece Tyrion este într-adevăr un personaj simpatic pe care l-am îndrăgit încă de prima dată când am văzut serialul.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Stiu ca romanele din serie sunt destul de mari, dar atunci cand incepi sa le citesti, pur si simplu nu stii cand le-ai terminat. Incearca sa le mai dai o sansa si sa citesti macar primul volum, fara a te mai apuca de alte carti in paralel cu acesta ^^

      Ștergere