miercuri, 25 septembrie 2013

Recenzie carte: "Cand esti vrajitoare ... " de Carolyn MacCullough

De foarte mult timp nu am mai citit o carte in care sa fie vorba numai despre vrajitori si vrajitoare, fara sa apara si alte creaturi fantastice, precum vampirii si varcolacii. Probabil acesta a fost unul din motivele principale pentru care am decis sa-i dau o sansa cartii “Cand esti vrajitoare … “ de Carolyn MacCullough.

Cartea ne prezinta povestea lui Tamsin, o tanara in varsta de 17 ani, membra a unei vechi familii de vrajitori. In ciuda faptului ca la nasterea ei, bunica fetei a prezis ca aceasta o sa fie una dintre cele mai puternice vrajitoare din familia lor, Talentul lui Tamsin refuza sa se arate.

Simtindu-se o intrusa in propria familie, fata prefera sa stea cat mai departe de aceasta, motiv pentru care invata la o scoala cu internat din Manhattan. Cel putin, printre oamenii normali, fata se simte acceptata si poate pretinde ca este doar o adolescenta normala.

Din pacate pentru Tamsin, pe timpul vacantelor de vara trebuie sa se intoarca acasa, unde lucreaza la libraria familiei. Intr-una din aceste zile, in librarie isi face aparitia un tanar profesor de la Universitatea New York, care o confunda pe Tamsin cu sora acesteia, Talentata Rowena. Simtindu-se pentru prima data in viata ei apreciata, fata nu ii explica profesorului confuzia facuta si accepta sa-l ajute pe acesta sa gaseasca un vechi obiect, pierdut de catre familia lui cu mult timp in urma.

Dar cand cautarea o poarta pe Tamsin printre secretele propriei familii, o sa fie ea capabila sa faca alegerea corecta?

Cel mai mult la carte mi-a placut originalitatea comunitatii vrajitoresti creeate de autoare. Ideea conform careia fiecare vrajitor sau vrajitoare are un Talent unic, traditiile acestora si, bineinteles, secretele de familie, toate acestea te vrajesc si te atrag in lumea lui Tamsin. Autoarea a reusit sa prezinte cu mult talent momentele dificile care pot aparea intr-o familie, sentimentele care te pot acapara atunci cand te simti “oaia neagra a familiei”, relatia dintre Tamsin si sora ei, Rowena, oferind astfel romanului o nota de veridicitate.

Un alt lucru care mi-a placut au fost calatoriile in timp. Desi nu au fost spectaculoase din punct de vedere al modului in care au loc, m-a atras modul in care autoarea a descris momentele istorice in care personajele ajung. Deasemenea, din carte nu lipsesc si cateva momente amuzante, precum cea in care Tamsin afla ironia originii numelui ei.

Desi nu este o carte care sa te tina cu sufletul la gura, “Cand esti vrajitoare … “ este o lectura relaxanta, care te indeamna sa visezi cu ochii deschisi la Talentele vrajitorilor si la lumea lui Tamsin.

2 comentarii:

  1. Suna interesant, mai ales ca in cadrul unei astfel de carti, partile mele preferate sunt cele despre cultura si civilizatia paranormalilor. Nice review and nice book :D

    RăspundețiȘtergere
  2. Nu stiu daca o sa iti vina sa crezi, insa nici pana acum nu am reusit sa citesc aceasta carte, pe care o am chiar de aici. Totusi este una din cartile pe care veau sa le termin pana la finalul anului 2013 si atunci sunt sigura ca voi fi in stare sa imi spun parerea asa cum se cuvine ^^

    Oricum recenzia a fost super simpatica, cu aceeasi nota de eleganta si sincera sa fiu, chiar as vrea sa stiu care este originea numelui protagonistei :))

    RăspundețiȘtergere