miercuri, 11 septembrie 2013

Recenzie carte: "Codul lui Zamolxe" de Pavel Corut

“Codul lui Zamolxe” este primul volum din seria “Origini”, scrisa de Pavel Corut. Aceasta serie prezinta o ipoteza mai putin raspandita referitoare la aparitia vietii pe Pamant, ipoteza conform careia oamenii sunt urmasii salbaticiti ai unor extraterestrii.

Primul volum incepe cu intalnirea dintre Varain, un spion cu puteri paranormale si extraterestrul Svidur Khom, care ii dezvaluie pamanteanului ca populatia Terrei a fost supravegheata inca de la primele evenimente nucleare care au avut loc pe planeta. Varain a acceptat sa lucreze si sa devina agent de informatii pentru Svidur Khorn, pe care l-a numit Zamolxe, dupa zeul geto-dac.

Extraterestrii au lucrat asupra creierului lui Varain, dandu-i capacitati psihice superioare, modificari pe care le-au facut mai apoi si asupra altor pamanteni. Acest grup oferea extraterestrilor informatii despre Terra si primeau, la randul lor, reguli si sfaturi care sa-i ajute sa ridice oamenirea din stadiul de semicivilizatie la care se afla.

Cu ajutorul lui Zamolxe, Varain are ocazia sa afle modul in care a aparut viata pe Pamant, informatii pe care le sintetizeaza in carti spre a le oferi omenirii. Cartile lui Varain formeaza seria Origini si urmaresc evolutia si involutia omenirii, inca din momentul in care grupul de exploratori a parasit Alianta Civilizatiilor Humanoide.

Astfel, in primul volum aflam despre existenta Aliantei si despre motivele exilarii guvernatorilor Zaris si Roinar. Desi exilul lor trebuia sa reprezinte o pedeapsa, Zaris priveste intamplarea ca pe o sansa de a creea o noua lume si nu trece mult timp pana ce alti humanoizi i se alatura, fiecare manat de proprile ganduri si dorinte.

Cartea urmareste drumul exilatilor prin Univers si prezinta cu lux de amanunte lumile pe care le intalnesc, locuitorii respectivelor lumi si mai ales, primul contact cu Pamantul, pe atunci o planeta virgina. Mi-a placut modul in care au fost prezentate diversele rase de extraterestrii, interactiunile dintre acestea, dar si lumile lor, autorul reusind sa le ofere veridicitate.

Unul din momentele mele preferate din carte a fost cel in care grupul de exilati a ajuns pe Pamant si a inceput sa transforme o planeta fara viata in una luxurianta, care sa concureze fara probleme cu lumile Aliantei. Pavel Corut a reusit sa construiasca niste personaje pe care le indrageai pe loc si era imposibil sa nu urasti alaturi de ele invadatorii care distrugeau paradisul in care se transformase Pamantul si sa nu iti para rau atunci cand, unii dintre ei, isi dadeau ultima suflare.

Personajele mele preferate au fost Zaris, care pe tot parcursul expeditiei a fost un adevarat lider, Deira, care a aratat curaj, iubire si loialitate si Orejona, pe care nu aveai cum sa nu o indragesti datorita modului de a se purta, parand in unele momente o adolescenta rasfatata, iar in altele, singura care mai era rationala.

Un alt lucru care mi-a placut la “Codul lui Zamolxe” a fost modul in care a fost impartita cartea, la sfarsitul acesteia autorul aducand dovezi pentru sustinerea ideilor prezentate.

“Codul lui Zamolxe” este un roman care se citeste usor, fiind accesibil, dar care reuseste in acelasi timp sa ofere cititorului o tema de gandire: suntem noi urmasii salbaticiti ai unor extraterestrii? 

7 comentarii:

  1. Hm nu am mai citit nimic de la acest autor. Insa tin minte ca voiam sa o fac acum doi ani/ Iubesc cartile ce au acest gen de subiecte, dovada face si codul lui Oreste . Ps. astazi am primit coletul, multumesc foarte mult

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Personal, mi-a placut foarte mult modul de a scrie al lui Pavel Corut, iar cele trei volume din seria "Origini" care au aparut pana acum sunt pur si simplu geniale.

      Ma bucur ca ai primit coletul, sper sa te bucuri de premiu ^^

      Ștergere
  2. Nu e prima data cand aud aceasta teorie si suna foarte interesant drept baza pentru un roman fictiv (am inteles bine, nu? e fictiune?). M-ai facut curioasa in legatura cu cartea asta :D

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Da, romanul este fictiune. Totusi, la sfarsit, exista un capitol special in care autorul prezinta elementele reale pe care s-a bazat atunci cand a scris romanul ^^

      Ștergere
  3. Este un SF? Adica seamana al naibii de mult cu un SF! Si la ce Editura a aparut aceasta serie?

    RăspundețiȘtergere
  4. Pavel Corut este un autor care trebuie citit cu atentie, rabdare si te ajuta sa ai mintea deschisa spre lucruri care mai devreme sau mai tarziu se vor adeveri. Cartea merita citita.

    RăspundețiȘtergere